Nem lenne rendkívül szuper, hogy ha a gyerekeink mindent megcsinálnának anélkül, hogy meg kellene őket rá kérni?

Mindenki tudja, hogy ez nem lehetséges, egyszerűen azért mert a gyerkőcök nem így vannak huzalozva. Ők, természetüknél fogva, a saját módjukon akarják csinálni a dolgokat, ami néha pont az ellenkezője annak, mint amire a szüleik kérik őket. De, szerintem lehetséges, hogy belsőleg motivált gyereket neveljünk, ha eléggé akarjuk. Nézzük, mi kell hozzá!

hogyan neveljunk belsőleg motivált gyereket

 

ADJ FELELŐSSÉGET A GYEREKEDNEK!

Az egyik dolog, amit megfigyeltem, hogy a gyerekeim sokkal inkább motiváltak, ha felelősséget adok nekik. Ha felneveled a gyerekeidet, de nem kérsz tőlük soha semmit, nos akkor miért kellene motiváltnak lenniük, bármit tenniük? Gondolkozz el rajta! Mi kimossuk a szennyest, mert tiszta ruhát akarunk. Nos, fontos, hogy gyerekeinkbe elültessük ezt a gondolatot.

 

MUTASS PÉLDÁT!

Ha belsőleg motivált gyereket akarsz, akkor fontos, hogy jó példát mutassunk. De, ne várj el olyan dolgot a gyerekedtől, amit te sem vagy hajlandó megtenni! Ha a gyerekeid azt látják, hogy késlekedés nélkül megteszel dolgokat, vagy anélkül, hogy megkérnének rá, akkor látják, hogy te is belsőleg motivált vagy és ez rájuk is át fog ragadni.

 

SZERESD A GYEREKEID BÁRMI TÖRTÉNJEN IS!

A gyerekeknek szüksége van arra, hogy lássák, szereted őket függetlenül attól, hogy belsőleg motiváltak-e vagy sem. Azonban azok a gyerekek, akiket szeretnek és akik tudják, hogy szeretik őket hajlandóbbak megtenni dolgokat saját maguktól. Kevesebbet duzzognak, durcáskodnak és többet vannak motivált állapotban az életben. Ne feledd! A szülők kulcsszerepet játszanak a gyerekek érzelmi sikerében.

 

ENGEDD MEG, HOGY GYAKOROLJANAK!

Adj lehetőséget a gyerekeknek, hogy motiváltak lehessenek az élet dolgainak elvégzésében! Adj nekik alkalmat, és hagyd, hogy hibázzanak és győzedelmeskedjenek a saját módjukon! Az élet választási lehetőségekből áll, és ha kapnak rá lehetőséget, akkor szárnyalni fognak. Had adjak egy saját példát erre. Hagyom, hogy a lányom reggelit készítsen teljesen egyedül. Én és a férjem voltunk a példa számára, és megtanítottuk neki az alapokat. Amikor ő a séf, mi kimegyünk a konyhából, hacsak nem kéri a segítségünket. Ez motiválja őt, hogy a legjobbat hozza ki magából, és ne én mondjam meg neki, hogyan kellene jobban csinálnia, vagy hogy mi hiányzik. Az, hogy hagyjuk gyakorolni, igazán motiválja őt. Ha valami bakit csinál, akkor legközelebb jobban igyekszik. Tudja, hogy a mosogatás is része a főzésnek és már ezt is maga csinálja. Amikor látja, hogy én mosogatok a konyhában, ő is motivált, és segítő kezet nyújt, mert tudja hogy ez egy munka.

A fenti gondolatok mennyire segítenek nektek belsőleg motivált gyereket nevelni? Kíváncsi vagyok a tapasztalataitokra. Szóljatok hozzá a bejegyzéshez, osszátok meg velünk a tapasztalataitokat!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

Pin It on Pinterest