Okosnak vagy butának születünk?

Lehetséges, hogy ez „menet közben” dől el?

Szülőként vajon tehetek valamit, hogy segítsek a gyermekemnek már a kezdetektől fogva okosabbá válni?

Talán nem is gondolnád, mennyire fontos szerepet játszol abban, hogy gyermeked hogyan fog a tanuláshoz hozzáállni, szívesen fog-e tanulni, és át tud-e vergődni azokon az akadályokon, amelyeket a mai oktatási rendszer állít elé.

Talán Te is észrevetted már, hogy a mai tananyagok bonyolultabbak, és másképpen is vannak felépítve, mint a te tananyagaid voltak annak idején.

Felvetődött esetleg már benned, hogy úgy tűnik, mintha az iskola valódi célja nem is az lenne, hogy értelmes, rátermett, talpraesett felnőtteket neveljen gyermekeinkből?

Hogy mi állhat e mögött, abba most ne menjünk bele, helyette inkább nézzük meg, mi lehet a Te szereped abban, hogy még e „nehezített pálya” ellenére is elérd a fenti célt:

Segíteni gyermekednek, hogy értelmes, rátermett, talpraesett felnőtt váljék belőle, aki sikeres, és így végső soron boldog lesz az életben.

1. tanács:

Ha gyermeked ügyesen megold valamit, akkor mindig őszintén dicsérd meg érte!

Ez igaz, ha például jó jegyet hozott haza az iskolából, vagy ha ügyesen megoldotta a házi feladatát.

De fontos, hogy még akkor is ezt tedd, ha gyermeked épp valami veszélyesebbnek tűnő dolgot vitt véghez, amire szerinted jobb lett volna, ha előbb engedélyt kér. (Pl. önállóan kivett a szekrényből egy törékeny dolgot, vagy mondjuk, megszerelt valamit.)

Tehát még ilyenkor is fontos szabály, hogy fogd vissza magad, még akkor is, ha közben levert a víz, hiába érzel rá késztetést, mégse told őt le: ha jól oldotta meg a dolgot, akkor először dicsérd meg, amiért jól megoldotta.

Ha ezen túl vagytok, akkor persze utána türelmesen, szeretettel, de határozottan megkérheted, hogy legközelebb szóljon, mielőtt ilyesmit csinál, stb., de ha valóban ügyesen, rátermetten megoldotta a dolgot, akkor először mindenképpen dicsérd meg ezért!

Miért fontos ez?

Mert ezzel:

  • növelni fogod az önbizalmát, és
  • segítesz megerősíteni benne a rátermettség, talpraesettség érzését.

Próbáld ki ezt a tanácsot, figyeld meg, milyen változást hozol vele létre gyermekednél, és hogy ez hogyan hat ki a kapcsolatotokra is!

Sok sikert hozzá!                 

A következő tanácsot a legközelebbi hírlevélben találod.

Ha pedig szeretnél egy azonnali, hatékony eszközt, amellyel megkönnyítheted és felgyorsíthatod gyermeked iskolai haladását, egyben pedig megspórolhatsz vele magadnak egy csomó szabadidőt, akkor kattints ide

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

Pin It on Pinterest