KEVESEBB JÁTÉK = BOLDOGABB GYEREKEK?

A játékok nem csak dolgok, amikkel játszani lehet. A játékok alkotják a gyerek jövőjének építőköveit. Ezek tanítják meg nekik a világot és a dolgokat saját magukról. Üzeneteket küldenek és értékeket mutatnak. Következésképp egy bölcs szülő elgondolkodik arról, milyen alapot akar lefektetni a gyerek számára azokkal a játékokkal, amiket neki ad.

A bölcs szülő a játékok számát is megfontolja. Míg manapság a játszóházak és a gyerekszobák dugig vannak játékokkal, a céltudatos szülő behatárolja a játékok darabszámát, amivel a gyerekek játszhatnak.

A KEVESEBB JÁTÉK HOSSZÚ TÁVON A GYEREK ELŐNYÉRE VÁLIK. DE MIÉRT IS?

 

1. A gyerekek megtanulják, hogy kreatívabbak legyenek.

A túl sok játék megakadályozza a gyerekeket abban, hogy teljesen kifejlesszék a képzelőerejüket. Németországban végeztek egy kísérletet (Strick és Schubert), amiben rábeszéltek egy óvodai osztályt, hogy három hónapig tegyék el az összes játékot. Habár  kezdetben unalom jelentkezett, a gyerekek hamar elkezdték használni a környezetüket, hogy játékokat találjanak ki, és a fantáziájukat használják a játékban. Több lehetőségük volt a képzeletük használatára. S mivel a játékok a legtöbb munkát
elvégzik a gyerekek helyett, jó volt látni, hogy a gyerekek valamit készítenek azokból a dolgokból, amit találnak.

2. A gyerekek kifejlesztették magukban azt a képességet, hogy figyelmük, koncentrációjuk hosszabb ideig tudott egy dolgon maradni.

Ha túl sok játékot kap a gyerek, akkor kevésbé fog tudni egy dologra koncentrálni, figyelni. Lehet, hogy sose tanulja meg teljes mértékben értékelni az előtte lévő játékot, ha további megszámlálhatatlan választási lehetőség van a polcon mögötte.

3. A gyerekek jobb társadalmi érintkezési képességet építenek fel.

A kevesebb játékkal rendelkező gyerekek megtanulják, hogy hogyan építsenek ki kapcsolatokat a társaikkal és a felnőttekkel. Megtanulják a jó párbeszéd adok-kapok mivoltát. És egyes tanulmányok a gyerekkori barátságosságnak tulajdonítják a felnőttkori nagyobb sikert a felsőoktatásban és a társadalmi helyzetekben.

4. A gyerekek megtanulják, hogyan gondoskodjanak a dolgaikról.

Ha a gyereknek túl sok játéka van, akkor természetesen kevésbé fog odafigyelni rájuk. Nem tanulják meg értékelni a játékaikat, ha mindig van egy kéznél, ami helyettesítheti a régit. Ha a gyermeketek folyamatosa tönkreteszi játékait, akkor egyszerűen vegyetek el egy jó párat tőle. 
JOBBAN VIGYÁZNAK A JÁTÉKAIKRA – Amikor a gyerekeknek nincs sok játékuk, akkor sokkal jobban vigyáznak rájuk. Érdemesebb inkább kevesebb, de jobb minőségű játékot venni a gyerekeknek, amik nem mennek tönkre pár perc után.

5. A gyerekek jobban fogják az olvasást, az írást és a művészetet szeretni.

A kevesebb játék lehetőséget teremt a gyerekeknek arra, hogy megszeressék például a könyveket, a zenét, a színezést és a festést. A művészet szeretete segíteni fog nekik a szépséget, az érzelmeket és a kommunikációt is jobban értékelni a világban.

6. A gyerekek sokkal találékonyabbak lesznek.

Az oktatásban a gyerekek nem csak a problémákra kapják meg a választ. Megkapják az eszközöket, hogy megtalálják a válaszokat. Kevesebb játék azt okozza a gyerekeknél, hogy találékonyabbak legyenek és a problémákat a rendelkezésre álló eszközökkel oldják meg. A találékonyság egy képesség, tehetség élni a korlátlan lehetőségekkel.

7. A gyerekek kevesebbet veszekednek egymással.

Ez lehet, hogy elsőre furcsán hangzik. Sok szülő azt hiszi, hogy a több játék kevesebb veszekedést fog eredményezni, mivel több választási lehetőség áll a gyerekek előtt. Azonban az esetek nagy többségében pont az ellenkezője igaz. A testvérek a játékok miatt veszekednek. Minden alkalommal, amikor egy új játék kerül a kapcsolatukba, akkor egy új okot adunk nekik, hogy a “territóriumukat” lefektessék egymás között. A kevés játékkal rendelkező testvérek arra kényszerülnek, hogy megosszák a dolgokat, együttműködjenek.

8. A gyerekek kitartást tanulnak.

Azok a gyerekek, akiknek túl sok játékuk van, hamar feladják a dolgokat. Ha van egy játékuk, amit nem tudnak megérteni, hamar eldobják egy másik kedvéért, amelyik könnyebben megérthető. A kevesebb játékkal rendelkező gyerekek kitartást tanulnak, türelmet és eltökéltséget.

9. A gyerekek kevésbé lesznek önzőek.

Azok a gyerekek, akik mindent megkapnak, amit csak akarnak, úgy gondolják, hogy az élet minden területén mindent megkaphatnak, amit csak akarnak. Ez a hozzáállás gyorsan egy egészségtelen életmódhoz vezet.

10. Többet tapasztalnak meg a természetből.

Azok a gyerekek, akiknek nincs tele a szobájuk játékokkal, hajlamosabbak kint az udvaron vagy a szabadtéren játszani, és megszeretni a természetet. Sokkal valószínűbb, hogy sokat mozognak, ami egy egészségesebb és boldogabb testet eredményez.

11. A gyerekek megtanulják, hogy a játéküzleteken kívül is találnak boldogságot, elégedettséget.

Igazi örömöt és elégedettséget sose fogunk találni a játékboltok folyosóin. Azok a gyerekek, akiket úgy neveltek, hogy azt gondolják, a vágyaikra a megoldást pénzzel meg lehet venni, ugyanabban a hazugságban hisznek, mint a szüleik. Ehelyett a gyerekeket bátorítani kell, hogy ellenkultúra  életet éljenek és olyan dolgokban találjanak örömöt, ami tényleg hosszú életű.

12. A gyerekek egy tisztább és rendezettebb otthonban élnek.

Ha vannak gyerekeid, akkor biztos tudod, hogy a szerteszét hagyott játékok hamar elborítják a teljes lakást. Kevesebb játék kisebb rendetlenséget, tisztább, egészségesebb otthont teremt. 
KEVESEBB RENDRAKÁS – A gyerekek kevésbé érzik magukat leterhelve, ha nem kell olyan sok játékot elpakolni. Sokkal boldogabbak, mert nem tart sokáig elpakolni őket. A szülőnek is megkönnyebbülés, hogy nem kell az egész napot rendrakással tölteni.

Szerintetek a kevesebb játék boldogabb gyerekeket eredményez?

Mit gondoltok ezzel kapcsolatban? Szeretnénk tudni, ti mit gondoltok, ezért arra kérünk benneteket írjátok meg nekünk!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

Pin It on Pinterest