Szakemberek szerint igen erős összefüggés van a felgyorsult világ fejlődése és a gyermeki beszéd, illetve írás fejlődése között. Statisztikák is bizonyítják, hogy egyre több diszlexiás gyereket tartanak nyilván.

Mi a diszlexia?

Ahhoz, hogy megértsük mi a diszlexia, az első és legfontosabb dolog az, hogy ezt a szót megértsük. A szó értelmezéséhez a digitális világ legnagyobb szótárát a wikiszótárt használtam.
diszlexia, dyslexia (főnév): Eredet [diszlexia < német: dyslexie (diszlexia) < görög: dis- (disz-, hiányzó) + lexis (szó) < lego (olvas, mond)]

A diszlexia definíciója a tudomány mai állása szerint – és még egy jó ideig – tapasztalton alapuló. Abból a tapasztalatból indul ki, hogy egyes, egyébként normál képességű gyermekek az anyanyelvi oktatás során olyan mértékben elmaradnak az olvasás-írás területén társaiktól, hogy az lényegesen nehezíti iskolai beilleszkedésüket, negatívan befolyásolja későbbi pályaválasztásukat, csökkenti esélyeiket a társadalmi érvényesülésben, és közülük egyesek mint funkcionális analfabéták élik le életüket.

A diszlexiások a hagyományos tanítási módszerekkel nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megtanulni olvasni, de alkalmas módszerekkel … ez a nehézség kezelhető” (forrás: wikipédia)

Mint láthatjuk, nem létezik igazi tudományos meghatározása, csak egyfajta megfigyelésen alapuló leírás. Ennek ellenére széleskörűen használják tanulók indokolatlan megbélyegzésére. 

Mi a biciklixia és az ÚKH?

A vicc kedvéért: az a gyerek, aki nem tud biciklizni, mert nem volt, aki megtanítsa, az biciklixiában szenved? Vagy, aki nem tud úszni, mert lógott testnevelés óráról, vagy az iskolának nem volt lehetősége a úszásoktatásra, az ÚKH-ban (úszási képesség hiányban) szenved? Ez betegség lenne? 

Gondolom, senkinek sem jutna az eszébe, hogy ilyen esetben a gyerekét pszichológushoz vigye. Inkább segítene a gyerkőcnek a biciklizés megtanulásában, vagy elvinné úszásoktatásra.

Ha valaki nem tanult meg rendesen autót vezetni, és rosszul vezet, vele mi a helyzet? „Hiánybetegségben” szenved? Igen!! A kevés gyakorlás és a megértés hiányától szenved.

Hogyan alakul ki a diszlexia?

Mint láthattuk, ha valaki valamit nem tud, azt nem értette meg és nem gyakorolta eleget. Szerintem, ez nincs másként az olvasást illetően sem. 1-2-3 évesen sőt még később is elég kevés szót ismerünk, tudunk, értünk rendesen. Ekkor még a beszéd is nehézkes. De végül sikerül megtanulnunk beszélni majd olvasni is. És ahogy egyre több szót ismerünk, azaz tudjuk mit jelent, az olvasás és a szövegértés is egyre könnyebben megy. Tehát van itt valami összefüggés a betűk, a szavak megértése és az olvasási, szövegértési képesség között.

A rossz olvasási képességet, olvasás közbeni akadozást, egyes szavak, betűk vagy írásjelek ismeretének hiánya, vagy félreértése okozza.

Mit tehetünk mint szülő?

Az olvasási nehézségek megszűnnek, ha segítünk a gyereknek jól megérteni minden szót és írásjelet, amit olvasás közben nem ért teljesen. (Ha tudjuk, egyszerűen mondjuk meg neki mit jelent, vagy ha nem, akkor egy jó szótárban nézzünk utána.)  Fontos, hogy ezeket a megértésbeli hiányosságokat vegyük észre és segítsünk megtalálni és megérteni az ismeretlen szavakat, valamint begyakorolni azokat. Súlyos diszlexia esetén érdemes magukkal a betűkkel kezdeni és azokat is jól megtanulni. Akár az összes betűt is megformázhatja a gyerek gyurmából. Ezzel egyben gyakorolja is azokat.
A pszichológus nem megoldás a diszlexiára, a szótár és a szavak elmagyarázása igen.

Véleményem szerint, a diszlexiásként való megbélyegzés csupán a tanuló hibáztatása, holott a tanár és a szülő lenne elmarasztalható a hanyagságért, hiszen nem tanították elég alaposan és nem figyeltek eléggé a gyerek haladására. Elegendő gyakorlás esetén és hozzáértő tanítás mellett fel sem merül ez a probléma.

De mit csináljunk, ha a munka mellett már kevés idő marad este a gyerekkel foglalkozni?

Ebbe a problémába én is belefutottam, amikor kislányom elkezdett a betűk iránt érdeklődni. Próbáltam számítógépes programot találni, ami megtanítaná az ABC-t és segítene neki begyakorolni. De meglepetésemre nem találtam.

Ekkor jött az ötlet, hogy készítek egyet. Az EsticWorld alkalmazás pont ebben segít. Játékosan, lépésről lépésre tanítja meg a gyereknek a betűket, az írásjeleket, majd a szavakat, azok szótagolását és helyesírását is. Mindezt játékosan, hogy a gyerek akarjon tanulni és ne kényszernek érezze, mert hát az erőlködésnek csak nyögés a vége. 

A program a legegyszerűbb vonalak rajzolásától, a szabad rajzolástól kezdve, a betűk írását is megmutatja. Akár egy óvodás korú gyerek is használhatja. De a programról itt található bővebb leírás. Az én lányom 10 perc alatt megtanulta az A betűt leírni és használni.

Segítsen Ön is gyerekének játszva tanulni!

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

Pin It on Pinterest