Következő tanács:

Engedd meg gyermekednek, hogy segítsen Neked!

Most lehet, hogy ilyesféle ellenvetések vetődnek fel benned:

  • „Ugyan, miben tudna a gyerek nekem segíteni, amikor még ügyetlen, esetlen, nem ért semmihez?”
  • „Ha a kezébe adom, úgyis csak elrontja.”
  • „Kicsi még ahhoz, hogy bármi haszna legyen annak, ha segít.”

Hát épp ez az!

Mitől válna ugyanis ügyessé és hozzáértővé, ha mi nem engedjük meg neki, hogy apránként megtanuljon bánni a dolgokkal?

Az iskolában ugye sajnos nem tanítanak ilyen dolgokat. Pedig milyen hasznos lenne, ha a gyerek például megtanulhatna ott olyan alapvető dolgokat, mint a hatékony rendrakás, takarítás, varrás, kertészkedés, főzés, és még sorolhatnám.

A mai oktatás sajnos általában véve nincs ilyesmire berendezkedve.

Tehát nincs mese, ezeket nekünk kell a gyereknek megtanítani!

Az ilyen dolgokat pedig legkönnyebben úgy sajátítják el, ha saját maguk végzik őket.

Sajnos nem úgy működik a dolog, hogy amikor a gyermek elér egy bizonyos életkort, akkor attól a pillanattól kezdve ő már ezeket a dolgokat automatikusan fogja tudni végezni. Tény, hogy ez egyszerű lenne, de nem így történik a dolog.

A legegyszerűbb az, ha bevonjuk a gyermeket az otthoni, háztartási tevékenységekbe, amikor mi magunk végezzük ezeket, és eközben bizonyos részfeladatokat rábízunk.

Például főzés közben megkérhetjük, hogy pucolja meg a hagymát, vagy keverje meg az ételt, stb.

Először nagy valószínűséggel nem lesz túl ügyes, sőt, még az is lehet, hogy valamit elront, mire ő maga kitapasztalja, hogy hogyan működik az az eszköz, amit a kezébe adtál.

De, hogy tényleg saját tapasztalatot, és így ténylegesen saját tudást és gyakorlatot szerezzen abban a dologban, ahhoz egész egyszerűen elengedhetetlen a dolognak ez a része.

Gondolj csak bele, vezetni sem úgy tanulunk meg, hogy a KRESZ elsajátítása, és az autó működéséről kapott elméleti információ megkapása után már automatikusan tudunk vezetni.

Először tutira „elbénázzuk” a dolgot, de pontosan ezek azok a tapasztalatok, amik megszerzése után viszont már „érezni” fogjuk a vezetést, és onnantól kezdve egyre jobban fog menni, ha eleget gyakoroljuk.

Tehát nem úszhatjuk meg, hogy gyermekünk mosogatás közben össze ne törjön néhány tányért, ki ne löttyintse kavargatás közben a levest, vagy el ne sózzon néhány ételt, ha éppen főzni tanul.

Ez egy olyan áldozat, amit meg kell hoznunk az ő érdekében, és a saját érdekünkben is, hiszen sokkal könnyebb az élet egy rátermett, okos, önálló gyermek mellett, akire adott esetben rábízhatunk dolgokat, mint olyan esetben, amikor ennek az ellenkezője az igaz.

Tetszik, vagy sem, ez szülőként teljesen rajtunk múlik! 

Ráadásul, ha betartod ezt a szabályt, és kezdeti sutasága, lassúsága ellenére már kiskorától fogva megengeded gyermekednek, hogy segítsen Neked, és nem tolod le akkor, amikor valamit eközben elront, akkor emiatt ő sokkal értékesebbnek is fogja érezni magát.

Ráadásul sokkal jobbá válik a kapcsolatotok egymással is, ha így teszel.

Próbáld ki, és figyeld meg, hogyan alakul ettől gyermeked ügyessége, intelligenciája, és hogyan javul a kapcsolatotok is!

Sok sikert!

A következő tanácsot a legközelebbi hírlevélben találod.

Ha pedig szeretnél egy azonnali, hatékony eszközt, amellyel megkönnyítheted és felgyorsíthatod gyermeked iskolai haladását, egyben pedig megspórolhatsz vele magadnak egy csomó szabadidőt, akkor kattints ide

 

 

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

Pin It on Pinterest